αιφνίδιος θάνατος και άπνοιες στον ύπνο

Αιφνίδιος θάνατος στις γυναίκες με άπνοια στον ύπνο


αιφνίδιος θάνατος και άπνοιες στον ύπνοΣύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Circulation”, η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει μια γυναίκα αιφνίδιο θάνατο κατά τον ύπνο ή και άλλα καρδιακά συμβάματα. Ερευνητές από τη Βοστώνη με επικεφαλή την Dr. Susan Redline, τονίζουν πόσο σημαντική είναι η εξέταση για άπνοια ύπνου (μελέτη ύπνου στο ειδικό εργαστήριο ύπνου) για τις γυναίκες οι οποίες ως γεγονός συχνά δεν εξετάζονται για άπνοια, ή δεν γνωρίζουν καν τι είναι η υπνική άπνοια.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε περισσότερα από 1.600 άτομα, μέσης ηλικίας γύρω στα 62 έτη, που δεν είχαν καρδιοπάθεια στην έναρξη της έρευνας, και οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μελέτη ύπνου για διάγνωση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας. Οι συμμετέχοντες ακολούθως παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 14 χρόνια από την έναρξη της μελέτης.

Στο διάστημα αυτό, ποσοστό 46% των αντρών και 32% των γυναικών είτε πέθαναν είτε εμφάνισαν κάποια άλλα καρδιαγγειακά συμβάματα.
Έτσι, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με μέτρια έως σοβαρή άπνοια στον ύπνο είχαν άνω του 30% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων σε σχέση με γυναίκες χωρίς άπνοια. Η έρευνα εντούτοις, όλως παραδόξως, δεν ανακάλυψε σημαντική σχέση μεταξύ της άπνοιας και θανάτων στους άντρες. Επιπρόσθετα τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα των γυναικών με άπνοια ήταν υψηλότερα σε σχέση με αυτά των γυναικών που δεν είχαν άπνοια, σημείο ενδεικτικό του γενικότερου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου που συνδέεται με την άπνοια, σε σχέση με τους συνομίληκους τους άντρες.


About Andreas Zachariades

I work as Pulmonologist & Somnologist - Expert in Sleep Medicine in Cyprus. I am founder of Nicosia Lung Center and Nicosia Sleep Lab. I also teach medical students at EUC Medical School (Senior Lecturer Pulmonology). I love food tasting and DJing (in my very few spare time...)