Blog

Η τεστοστερόνη προστατεύει τους άντρες από το άσθμα;

άσθμα και τεστοστερόνη

Ομάδα επιστημόνων πιστεύουν πλέον ότι ανακάλυψαν το λόγο που λιγότεροι άντρες υποφέρουν από άσθμα σε σχέση με τις γυναίκες μετά την εφηβεία! Ισχυρίζονται ότι το αίτιο είναι η γνωστή σε όλους μας ορμόνη “Τεστοστερόνη”.

Είναι ήδη γνωστό από καιρό ότι ανάμεσα στα παιδιά, τα αγόρια υποφέρουν συχνότερα από άσθμα σε σχέση με τα συνομίληκα τους κορίτσια. Ωστόσο αυτή η αναλογία αναστρέφεται μετά την ενηλικίωση. Επίσης όλοι ξέρουμε ότι οι γυναίκες στην ενήλικο ζωή έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου λόγω άσθματος σε σχέση με τους άντρες, λόγω ακριβώς της σοβαρότερης πορείας της νόσου στις γυναίκες.

Σύμφωνα λοιπόν με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Experimental Medicine”, επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεστοστερόνη καταστέλλει την παραγωγή ενός είδους κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την εγκατάσταση του αλλεργικού άσθματος. Όπως ισχυρίζεται η ομάδα ερευνητών που πραγματοποίησε την πρωτοποριακή μελέτη, αυτή η ανακάλυψη, η οποία μέχρι στιγμής βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο στα ποντίκια, ενδεχομένως να μας βοηθήσει στο μέλλον για ανακάλυψη νέων φαρμάκων για το άσθμα.

Η γνώση ότι διάφορες ορμόνες επηρεάζουν την εμφάνιση του άσθματος διαφορετικά στις γυναίκες και στους άντρες οδήγησε τους ερευνητές στην πραγματοποίηση αυτής της έρευνας. Διαπίστωσαν ανάμεσα σε άλλα, ότι τα ψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στα ποντίκια, σταματούσε την παραγωγή των αρχέγονων λεμφοκυττάρων “ILC2s” τα οποία σχετίζονται με την έναρξη των συμπτωμάτων του άσθματος. Αυτά τα κύτταρα”ILC2s” βρίσκονται στους πνεύμονες, το δέρμα και σε διάφορα άλλα όργανα. Είναι υπεύθυνα για την παραγωγή διαφόρων ουσιών που προκαλούν τελικά φλεγμονή και βλάβη των βλενογόνων μετά από έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες άσθματος, όπως είναι οι γύρεις, τα ακάρεα οικιακής σκόνης, το τρίχωμα ζώων και άλλα. Αύξηση της τεστοστερόνης κατέστελλε τα “ILC2s” κύτταρα και με τη σειρά τους δεν προκαλούσαν φλεγμονή και εγκατάσταση άσθματος στα ποντίκια.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες μελέτες, όχι μόνο σε ποντίκια, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις ορμόνες και το άσθμα. Σίγουρα είναι πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο και ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

 

 


Εποχιακό άσθμα

αλλεργικό άσθμαΤο άσθμα ενηλίκων μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα σφυρίγματος στο στήθος, δυσκολίας στην αναπνοή, βάρους στο στήθος και βήχα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο είναι συχνότερα κυρίως κατά τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

Οι ενήλικες με άσθμα ενδέχεται να εμφανίσουν ευρύ φάσμα και συνδυασμό των πιο πάνω συμπτωμάτων, με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Κάποιες φορές, τα συμπτώματα ενδέχεται να επιδεινωθούν με την πάροδο ωρών ή λεπτών, οδηγώντας σε σοβαρή στένωση των αεραγωγών, γνωστή ως ασθματική κρίση.  Η κατάσταση αυτή βελτιώνεται συνήθως μόνο με φαρμακευτική αγωγή, ή σε σοβαρές περιπτώσεις, νοσηλεία εντός της κλινικής.

Η επιδείνωση των συμπτωμάτων προκαλείται συνήθως από πνευμονικές λοιμώξεις. Είναι ιδιαιτέρως συχνές το χειμώνα και μετά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Εντούτοις, κατά την άνοιξη και γενικά την περίοδο ανθοφορίας, άτομα που πάσχουν από αλλεργίες παράλληλα με το άσθμα τους μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα απορρύθμισης του άσθματος τους.

Τα συμπτώματα προκαλούνται από την έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως οικιακή σκόνη, κατοικίδια ζώα, ή υλικά στο χώρο εργασίας.  Άλλοι συχνοί παράγοντες πρόκλησης περιλαμβάνουν τη σωματική άσκηση σε ψυχρό ή ξηρό αέρα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο Ειδικός Πνευμονολόγος είναι ο ιατρός που έχει εκπαιδευτεί στη διάγνωση και θεραπεία του άσθματος. Μπορεί για τη διάγνωση να σας υποβάλει σε σπιρομέτρηση, σε δοκιμασία πρόκλησης μέσω άσκησης ή μεταχολίνης. Αυτές οι εξετάσεις διενεργούνται με απόλυτη ακρίβεια συνήθως εντός της κλινικής και τα αποτελέσματα βγαίνουν την ίδια στιγμή. Επιπλέον μπορεί να σας υποβάλλει στις αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες για να βρεθεί το αίτιο που σας προκαλεί το άσθμα.


Ανοσοθεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα

allergicrhinitisΣύμφωνα με την τυχαιοποιημένη ιατρική μελέτη με τίτλο “GRASS Randomised Clinical Trial”, η ανοσοθεραπεία για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας λόγω του γρασιδιού είναι αποτελεσματική. Εντούτοις, αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι όταν χορηγείται υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, αυτή θα πρέπει να χορηγηθεί συνολικά για τουλάχιστον 3 συνεχόμενα έτη. Σε διαφορετική περίπτωση, η δράση της απευαισθητοποίησης στο γρασίδι δεν θα είναι αποτελεσματική και μόνιμη, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας / βρογχικού άσθματος να επανέλθουν.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Stephen Durham μελέτησε 106 ασθενείς με αλλεργία στο γρασίδι, χορηγόντας τους υπογλώσσια, υποδόρια ή placebo θεραπεία. Η ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για 2 μόνο χρόνια παρουσίαζαν συχνότερες υποτροπές της αλλεργίας τους.

Είναι γνωστό ότι συχνά αλλεργική ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα συνυπάρχουν και ο πνευμονολόγος για να διαπιστώσει την αιτία του άσθματος συχνά πραγματοποιεί τις λεγόμενες δερματικές δοκιμασίες (prick tests). Μετά από τα prick tests, ο ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί για ειδική ανοσοθεραπεία εάν είναι αλλεργικός σε ένα παράγοντα που δεν μπορεί να αποφύγει στην καθημερινότητα του.


Παιδική παχυσαρκία και άσθμα

asthmaΣύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Αμερικάνικο Ιατρικό περιοδικό ῾Αmerican Journal of Respiratory and Critical Care Medicine῾ τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη παχυσαρκίας κατά την εφηβεία σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν άσθμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2171 παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών στην ιατρική σχολή της Νότιας Καλιφόρνιας για περίοδο 10 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς τα παιδιά με άσθμα όχι μόνο ανάπτυσαν παχυσαρκία κατά την παρακολούθηση τους, αλλά όσα παιδιά θεραπεύονταν σωστά με τα εισπνεόμενα φάρμακα, φάνηκε ότι το ρίσκο για παχυσαρκία μειωνόταν στο 43%.

Τα ευρήματα αυτά τονίζουν την ανάγκη για σωστή θεραπεία και διάγνωση του άσθματος από τον πνευμονολόγο, ώστε να μειωθούν οι μελλοντικές επιπλοκές της νόσου, πχ η παχυσαρκία.


Γονίδιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

καρκίνος πνεύμοναΕιδικοί γενετιστές έχουν ανιχνεύσει ένα γονίδιο που σχετίζεται με την εξάρτηση στην νικοτίνη και τον καρκίνο του πνεύμονα. Μετά από πολυετείς έρευνες, φαίνεται ότι ένα τμήμα στο χρωματόσωμα 15 (15q25.1), περιλαμβάνει υποομάδες DNA που σχετίζονται με τους υποδοχείς νικοτίνης στον οργανισμό μας (CHRNA3 and CHRNA5).
Οι ειδικοί βέβαια ακόμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εαν αυτό το γονίδιο προδιαθέτει σε καρκίνο λόγω αύξησης της εξάρτησης στη νικοτίνη και συνεπώς στο κάπνισμα, ή εάν είναι από μόνο του ανεξάρτητος προδιαθεσικός παράγοντας για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα μέσω άλλων μηχανισμών.


5 Τρόποι για να αποφύγετε τη γρίππη

γρίππη1) Εμβολιαστείτε κατά του ιού της γρίππης. Καθώς ο ιός της γρίππης μεταλλάσεται κάθε χρόνο, είναι σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίππης κάθε χρόνο.

2) Τηρείτε τα μέτρα καλής υγειηνής. Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, αποφεύγουμε επαφή με άλλους άρρωστους φίλους, συγγενείς κλπ και παραμένουμε περιορισμένοι σπίτι όσο γίνεται ειδικά σε περιόδους έξαρσης της γρίππης.

3) Άσκηση. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι άτομα που αθλούνται τακτικά, έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και νοσούν δυσκολότερα σε σχέση με άτομα που έχουν καθιστική ζωή. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία προτίνει 5 φορές την εβδομάδα περπάτημα μισής ώρας κάθε φορά για καλύτερα αποτελέσματα.

4) Ξεκούραση. Μειώνοντας το στρες στη ζωή μας και αυξάνοντας τις ώρες ύπνου, βελτιώνουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Ιδανικά, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7 με 8 ώρες ύπνου το 24ωρο.

5) Διακοπή καπνίσματος και αποφυγή παθητικού καπνίσματος. Σημαντικός παράγοντας το κάπνισμα τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, το οποίο μας προδιαθέτει σε διάφορες ασθένειες, ανάμεσα στις οποίες και η σοβαρή πνευμονία λόγω γρίππης.


Πόσο ασφαλές είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

ηλεκτρονικό τσιγάροΠρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αμερικάνικο περιοδικό “Chest” με επικεφαλή το Dr Stephen Baldassarri, έδειξε ότι πάνω από τα 2/3 των πνευμονολόγων στην Αμερική θεωρούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Ανάμεσα σε 773 γιατρούς που συμμετείχαν στη μελέτη, μόλις το 13% από αυτούς πιστεύει ότι είναι αποδεκτή μέθοδος διακοπής του καπνίσματος το ηλεκρονικό τσιγάρο, ενώ  μόνο το 11% των γιατρών θα το συνιστούσε σαν πρώτη επιλογή στη διακοπή καπνίσματος σε κάποιο άτομο που θέλει να διακόψει το κάπνισμα.

Σύμφωνα με το Dr Baldassari, τα στοιχεία που υπάρχουν για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περιορισμένα με βάση τις διεθνείς μελέτες, και για αυτό υπάρχει αυτή η ασυμφωνία απόψεων ανάμεσα στους ειδικούς ιατρούς. Αυτό υπερτονίζει την αναγκαιότητα για πραγματοποιήση περαιτέρω ερευνών επί του θέματος, ώστε να μπορούν οι ειδικοί να έχουν πιο ξεκάθαρη άποψη πάνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.


Οι άπνοιες στον ύπνο επιδεινώνουν τις επιπλοκές των εγχειρήσεων

άπνοια στον ύπνοΣύμφωνα με μία μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ που πρόκειται να ανακοινωθεί στο Αμερικάνικο συνέδριο ACCP την ερχόμενη εβδομάδα (23-26 Οκτ 2016), η υπνική άπνοια σχετἰζεται με αυξημένο ρίσκο για μετεγχειρητικές επιπλοκές, ακόμα και θάνατο μετά το χειρουργείο.Άτομα που πάσχουν από το υπνοαπνοϊκό σύνδρομο και δεν το γνωρίζουν, κινδυνεύουν μετά το χειρουργείο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή (αρρυθμίες) ή/και εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Gregg Fonarow του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (LA), θα πρέπει να γίνει προεγχειρητικός έλεγχος με μελέτη ύπνου (ΠΑΝΤΟΤΕ προτιμούμε τη μελέτη ύπνου στο ειδικό εργαστήριο ύπνου σε σχέση με τη μελέτη στο σπίτι διότι είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα στο εργαστήριο) στα άτομα που πρόκειται να χειρουργηθούν και οι οποίοι είναι είτε παχύσαρκοι, είτε ροχαλίζουν έντονα είτε έχουν άλλα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας και δεν το γνωρίζουν.Με αυτό τον τρόπο (προεγχειρητική μελέτη ύπνου), θα μειωθούν αυτές οι σοβαρές επιπλοκές εφόσον κάποιος διαγνωστεί και λάβει θεραπεία για την υπνική άπνοια, απαλλάσοντας τον από τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχει λόγω των απνοιών στον ύπνο!!!

Προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν την αναπνευστική μας λειτουργία

cleansing agents and dyspneaΣύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, άτομα που χρησιμοποιούν προϊόντα καθαρισμού στο σπίτι τους έχουν μείωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας κατά 14% μετά από χρήση των προϊόντων για μια εικοσαετία. Eπιπλέον, για τις επαγγελματίες καθαρίστριες η μείωση ανέρχεται στο 17% σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη στο είδος της που παρακολούθησε την αναπνευστική λειτουργία σε σχέση με τα καθαριστικά προϊόντα. Συμπεριέλαβε 5,000 άτομα για περίοδο 20 ετών.

Ο καθηγητής Jorgen Vestbo από το Manchester, ανέφερε στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι τα καθαριστικά προϊόντα συχνά δεν τα θεωρούμε βλαβερά, όμως η μακροχρόνια έκθεση μας σε αυτά μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες μας.


Σχέση άσθματος με καρδιοπάθειες

asthma CyprusΣύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, άτομα που εμφάνισαν άσθμα στην ενήλικο ζωή μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ερευνητής Δρ Matthew Tattersall (University of Wisconsin) ανακάλυψε ότι άνθρωποι που εμφάνισαν άσθμα στην ενήλικο ζωή είχαν μέχρι και 57% περισσότερες πιθανότητες έναντι αυτών που το εμφάνισαν νωρίς (παιδική ηλικία) και όσων δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους άσθμα, να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη και να πεθάνουν λόγω καρδιακών αιτίων.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι πιθανόν υπάρχει κοινή οδός για αυτές τις παθήσεις, έτσι οι πνευμονολόγοι καλούνται να παρακολουθούν στενά τους ασθματικούς για υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη και να είναι επιθετικοί όσον αφορά τη θεραπεία αυτών των νόσων ιδιαίτερα στους ασθματικούς ενήλικες.