Blog

Καινούρια μέθοδος για τη μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης με περισσότερη ακρίβεια

αρτηριακή πίεσηΕρευνητές στο Ισραήλ ανέπτυξαν πρόσφατα μία νέα μέθοδο για πιο ακριβή μέτρηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Παρουσίασαν πριν λίγες εβδομάδες τα ευρήματα τους στο “Cardiovascular Aging: New Frontiers and Old Friends”.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο μπορούν να επηρεαστούν από το άγχος του ασθενούς οδηγώντας την πίεση σε υψηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται φαινόμενο της ‘’λευκής μπλούζας’’. Ως αποτέλεσμα ο γιατρός μπορεί να συστήσει στον ασθενή να μετρά στο σπίτι του την πίεση του με αυτόματο πιεσόμετρο, έτσι ώστε να διαφανεί εάν τελικά πάσχει από αρτηριακή υπέρταση ή όχι. Δυστυχώς, τα διαθέσιμα πιεσόμετρα τέτοιου τύπου, για κατ᾽οίκον χρήση, προσφέρουν χαμηλού επιπέδου ακρίβεια, ενώ είναι γνωστό ότι το αυτόματο είναι λιγότερο ακριβές από το χειροκίνητο πιεσόμετρο, όταν χρησιμοποιούνται και τα δυο στο ιατρείο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν συσκευή χρησιμοποιώντας την τεχνική “φωτοπληθυσμογραφίας” για πιο ακριβή μέτρηση της συστολικής πίεσης. Η συσκευή χρησιμοποιεί περιχειρίδα πίεσης που τυλίγεται γύρω από τον βραχίονα και έναν ηλεκτροοπτικό καθετήρα στο δάκτυλο. Ο αισθητήρας δακτύλων είναι παρόμοιος με αυτόν του παλμικού οξυμέτρου που χρησιμοποιείται στην Πνευμονολογία για μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου του ασθενή. Περιλαμβάνει πηγή φωτός που εκπέμπει φως στο δάχτυλο και ένα ανιχνευτή που μετρά το φως που μεταδίδεται μέσω του δακτύλου.

Όταν η πίεση της περιχειρίδας αυξάνει πάνω από τη συστολική αρτηριακή πίεση, τότε οι παλμοί εξαφανίζονται και όταν μειώνεται κάτω από τη συστολική αρτηριακή πίεση αυτοί επανεμφανίζονται. Αυτό το φαινόμενο επιτρέπει τον προσδιορισμό της συστολική πίεσης με μεγαλύτερη ακρίβεια.


2000 θάνατοι από καρδιοπάθειες κάθε χρόνο στην Κύπρο

καρδιοπάθειες και άπνοιαΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδίας, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο, 2000 θάνατοι στην Κύπρο οφείλονται σε καρδιοπάθειες! Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι περίπου 2 στους 3 ενήλικες στην Κύπρο έχουν αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαροι, παχύσαρκοι). Η προσπάθεια όλων των επαγγελματιών υγείας είναι η πρόληψη αυτών των θανάτων η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγεικά.

Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει ανάμεσα σε άλλα και η διάγνωση μίας ύπουλης πάθησης που οδηγεί σε υψηλή Αρτηριακή Πίεση, αρρυθμίες, και καρδιαγγειακά συμβάματα όπως πχ έμφραγμα, και δεν είναι άλλη από την ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ. Ατομα παχύσαρκα, που εμφανίζουν ροχαλητό με ή χωρίς νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ύπνου στο ειδικό εργαστήριο ύπνου, από γιατρό ειδικό στις διαταραχές ύπνου, ώστε εάν πάσχουν από αυτή τη σοβαρή πάθηση, να τύχουν άμεσα θεραπείας και έτσι να προληφθούν τυχόν καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον που μπορεί να τους προκαλέσει η άπνοια στον ύπνο.


Οξύ πνευμονικό οίδημα (καρδιογενές) και Υπνική άπνοια

πνευμονικό οίδημα και άπνοιαΤο οξύ πνευμονικό οίδημα (καρδιογενές) – Ο.Π.Ο. είναι μία απειλητική κατάσταση για τη ζωή. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Αμερικανικό Ιατρικό Περιοδικό “Chest” μελέτησε τη σχέση του ΟΠΟ με την ύπαρξη αδιάγνωστου συνδρόμου υπνικής άπνοιας στους καρδιοπαθείς.

104 συνολικά ασθενείς οι οποίοι νόσησαν από οξύ πνευμονικό οίδημα, υποβλήθηκαν σε ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΝΟΥ, αφού πρώτα σταθεροποιήθηκαν καρδιολογικά. Οι ασθενείς χωρίστηκαν ακολούθως σε 2 ομάδες, αυτούς που έπασχαν από σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΣΑΥ) (ΑΗΙ>15h) και αυτούς που δεν έπασχαν από ΣΑΥ.

Όλοι οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 12 μήνες μετά το πρώτο επεισόδιο πνευμονικού οιδήματος και τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά. Φάνηκε λοιπόν πως όσοι ασθενείς είχαν επιπλέον και σύνδρομο υπνικής άπνοιας, κινδύνευαν περισσότερο να ξαναπάθουν ΟΠΟ εντός των 12 μηνώς παρακολούθησης (25 vs. 6 επεισόδια, p=0.01) και κινδύνευαν περισσότερο επίσης να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου (15 vs. 0 επεισόδια, p=0.0004), ενώ είχαν 3,3 περισσότερες πιθανότητες να υποστούν υποτροπή του ΟΠΟ συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπασχαν από ΣΑΥ, πάλι εντός του 12μήνου παρακολούθησης!

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη έρευνα, φαίνεται ότι το αποφρακτικό σύνδρομο απνοιών στον ύπνο είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για υποτροπή του πνευμονικού οιδήματος και για άλλα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα και για αυτό προτείνεται όπως οι καρδιοπαθείς ελέγχονται επίσημα μέσω μελέτης ύπνου στο ειδικό εργαστήριο για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας. 


Διαβήτης και υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση   Recently updated !

διαβητική αμφιβληστροειδοπάθειαΣύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”, ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και αποφρακτική υπνική άπνοια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της όρασης σε διάστημα 4 ετών. Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι συχνή σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 50%. Από την άλλη, η διαβητική αμφιβληστροπάθεια επηρεάζει περίπου το 40% με 50% των ασθενών με διαβήτη και είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στο δυτικό κόσμο.

Ομάδα ερευνητών του University of Birmingham δήλωσε ότι παρά τις βελτιώσεις στη γλυκόζη και στα επίπεδα λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης, δυστυχώς η διαβητική αμφιβληστροπάθεια παραμένει συχνή ακόμα και σήμερα. Η έρευνα τους αφορούσε 230 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ανέδειξε ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια φάνηκε να είναι πολύ συνήθης σε ασθενείς με διαβήτη 2, κάτι βέβαια που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το υπερβολικό βάρος συμβάλλει στην ανάπτυξη και των 2 παθήσεων. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή  και η νόσος μπορεί να είναι αδιάγνωστη για χρόνια, εκτός και αν υποβληθούν σε μελέτη ύπνου στο ειδικό εργαστήριο ύπνου, ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημα του ύπνου τους.

Οι ερευνητές έδειξαν λοιπόν ότι ασθενείς με τις 2 νόσους σε σύγκριση με όσους είχαν μόνο διαβήτη είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένης διαβητικής αμφιβληστροπάθειας σε περίοδο 3 ετών και 7 μηνών. Συγκεκριμένα, η διαβητική αμφιβληστροπάθεια ήταν υψηλότερη σε ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια (42.9%) σε σύγκριση με όσους δεν είχαν άπνοιες στον ύπνο τους (24.1%). Επιπλέον φάνηκε ότι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία για τις άπνοιες μέσω της συσκευή με μάσκα (CPAP) κατά τη διάρκεια του ύπνου, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροπάθειας σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έλαβαν την αγωγή.


Η τεστοστερόνη προστατεύει τους άντρες από το άσθμα;

άσθμα και τεστοστερόνη

Ομάδα επιστημόνων πιστεύουν πλέον ότι ανακάλυψαν το λόγο που λιγότεροι άντρες υποφέρουν από άσθμα σε σχέση με τις γυναίκες μετά την εφηβεία! Ισχυρίζονται ότι το αίτιο είναι η γνωστή σε όλους μας ορμόνη “Τεστοστερόνη”.

Είναι ήδη γνωστό από καιρό ότι ανάμεσα στα παιδιά, τα αγόρια υποφέρουν συχνότερα από άσθμα σε σχέση με τα συνομίληκα τους κορίτσια. Ωστόσο αυτή η αναλογία αναστρέφεται μετά την ενηλικίωση. Επίσης όλοι ξέρουμε ότι οι γυναίκες στην ενήλικο ζωή έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου λόγω άσθματος σε σχέση με τους άντρες, λόγω ακριβώς της σοβαρότερης πορείας της νόσου στις γυναίκες.

Σύμφωνα λοιπόν με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Experimental Medicine”, επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεστοστερόνη καταστέλλει την παραγωγή ενός είδους κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την εγκατάσταση του αλλεργικού άσθματος. Όπως ισχυρίζεται η ομάδα ερευνητών που πραγματοποίησε την πρωτοποριακή μελέτη, αυτή η ανακάλυψη, η οποία μέχρι στιγμής βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο στα ποντίκια, ενδεχομένως να μας βοηθήσει στο μέλλον για ανακάλυψη νέων φαρμάκων για το άσθμα.

Η γνώση ότι διάφορες ορμόνες επηρεάζουν την εμφάνιση του άσθματος διαφορετικά στις γυναίκες και στους άντρες οδήγησε τους ερευνητές στην πραγματοποίηση αυτής της έρευνας. Διαπίστωσαν ανάμεσα σε άλλα, ότι τα ψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στα ποντίκια, σταματούσε την παραγωγή των αρχέγονων λεμφοκυττάρων “ILC2s” τα οποία σχετίζονται με την έναρξη των συμπτωμάτων του άσθματος. Αυτά τα κύτταρα”ILC2s” βρίσκονται στους πνεύμονες, το δέρμα και σε διάφορα άλλα όργανα. Είναι υπεύθυνα για την παραγωγή διαφόρων ουσιών που προκαλούν τελικά φλεγμονή και βλάβη των βλενογόνων μετά από έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες άσθματος, όπως είναι οι γύρεις, τα ακάρεα οικιακής σκόνης, το τρίχωμα ζώων και άλλα. Αύξηση της τεστοστερόνης κατέστελλε τα “ILC2s” κύτταρα και με τη σειρά τους δεν προκαλούσαν φλεγμονή και εγκατάσταση άσθματος στα ποντίκια.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες μελέτες, όχι μόνο σε ποντίκια, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις ορμόνες και το άσθμα. Σίγουρα είναι πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο και ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

 

 


Εποχιακό άσθμα

αλλεργικό άσθμαΤο άσθμα ενηλίκων μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα σφυρίγματος στο στήθος, δυσκολίας στην αναπνοή, βάρους στο στήθος και βήχα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο είναι συχνότερα κυρίως κατά τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

Οι ενήλικες με άσθμα ενδέχεται να εμφανίσουν ευρύ φάσμα και συνδυασμό των πιο πάνω συμπτωμάτων, με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Κάποιες φορές, τα συμπτώματα ενδέχεται να επιδεινωθούν με την πάροδο ωρών ή λεπτών, οδηγώντας σε σοβαρή στένωση των αεραγωγών, γνωστή ως ασθματική κρίση.  Η κατάσταση αυτή βελτιώνεται συνήθως μόνο με φαρμακευτική αγωγή, ή σε σοβαρές περιπτώσεις, νοσηλεία εντός της κλινικής.

Η επιδείνωση των συμπτωμάτων προκαλείται συνήθως από πνευμονικές λοιμώξεις. Είναι ιδιαιτέρως συχνές το χειμώνα και μετά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Εντούτοις, κατά την άνοιξη και γενικά την περίοδο ανθοφορίας, άτομα που πάσχουν από αλλεργίες παράλληλα με το άσθμα τους μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα απορρύθμισης του άσθματος τους.

Τα συμπτώματα προκαλούνται από την έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως οικιακή σκόνη, κατοικίδια ζώα, ή υλικά στο χώρο εργασίας.  Άλλοι συχνοί παράγοντες πρόκλησης περιλαμβάνουν τη σωματική άσκηση σε ψυχρό ή ξηρό αέρα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο Ειδικός Πνευμονολόγος είναι ο ιατρός που έχει εκπαιδευτεί στη διάγνωση και θεραπεία του άσθματος. Μπορεί για τη διάγνωση να σας υποβάλει σε σπιρομέτρηση, σε δοκιμασία πρόκλησης μέσω άσκησης ή μεταχολίνης. Αυτές οι εξετάσεις διενεργούνται με απόλυτη ακρίβεια συνήθως εντός της κλινικής και τα αποτελέσματα βγαίνουν την ίδια στιγμή. Επιπλέον μπορεί να σας υποβάλλει στις αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες για να βρεθεί το αίτιο που σας προκαλεί το άσθμα.


Ανοσοθεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα

allergicrhinitisΣύμφωνα με την τυχαιοποιημένη ιατρική μελέτη με τίτλο “GRASS Randomised Clinical Trial”, η ανοσοθεραπεία για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας λόγω του γρασιδιού είναι αποτελεσματική. Εντούτοις, αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι όταν χορηγείται υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, αυτή θα πρέπει να χορηγηθεί συνολικά για τουλάχιστον 3 συνεχόμενα έτη. Σε διαφορετική περίπτωση, η δράση της απευαισθητοποίησης στο γρασίδι δεν θα είναι αποτελεσματική και μόνιμη, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας / βρογχικού άσθματος να επανέλθουν.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Stephen Durham μελέτησε 106 ασθενείς με αλλεργία στο γρασίδι, χορηγόντας τους υπογλώσσια, υποδόρια ή placebo θεραπεία. Η ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για 2 μόνο χρόνια παρουσίαζαν συχνότερες υποτροπές της αλλεργίας τους.

Είναι γνωστό ότι συχνά αλλεργική ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα συνυπάρχουν και ο πνευμονολόγος για να διαπιστώσει την αιτία του άσθματος συχνά πραγματοποιεί τις λεγόμενες δερματικές δοκιμασίες (prick tests). Μετά από τα prick tests, ο ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί για ειδική ανοσοθεραπεία εάν είναι αλλεργικός σε ένα παράγοντα που δεν μπορεί να αποφύγει στην καθημερινότητα του.


Παιδική παχυσαρκία και άσθμα

asthmaΣύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Αμερικάνικο Ιατρικό περιοδικό ῾Αmerican Journal of Respiratory and Critical Care Medicine῾ τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη παχυσαρκίας κατά την εφηβεία σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν άσθμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2171 παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών στην ιατρική σχολή της Νότιας Καλιφόρνιας για περίοδο 10 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς τα παιδιά με άσθμα όχι μόνο ανάπτυσαν παχυσαρκία κατά την παρακολούθηση τους, αλλά όσα παιδιά θεραπεύονταν σωστά με τα εισπνεόμενα φάρμακα, φάνηκε ότι το ρίσκο για παχυσαρκία μειωνόταν στο 43%.

Τα ευρήματα αυτά τονίζουν την ανάγκη για σωστή θεραπεία και διάγνωση του άσθματος από τον πνευμονολόγο, ώστε να μειωθούν οι μελλοντικές επιπλοκές της νόσου, πχ η παχυσαρκία.


Γονίδιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

καρκίνος πνεύμοναΕιδικοί γενετιστές έχουν ανιχνεύσει ένα γονίδιο που σχετίζεται με την εξάρτηση στην νικοτίνη και τον καρκίνο του πνεύμονα. Μετά από πολυετείς έρευνες, φαίνεται ότι ένα τμήμα στο χρωματόσωμα 15 (15q25.1), περιλαμβάνει υποομάδες DNA που σχετίζονται με τους υποδοχείς νικοτίνης στον οργανισμό μας (CHRNA3 and CHRNA5).
Οι ειδικοί βέβαια ακόμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εαν αυτό το γονίδιο προδιαθέτει σε καρκίνο λόγω αύξησης της εξάρτησης στη νικοτίνη και συνεπώς στο κάπνισμα, ή εάν είναι από μόνο του ανεξάρτητος προδιαθεσικός παράγοντας για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα μέσω άλλων μηχανισμών.


5 Τρόποι για να αποφύγετε τη γρίππη

γρίππη1) Εμβολιαστείτε κατά του ιού της γρίππης. Καθώς ο ιός της γρίππης μεταλλάσεται κάθε χρόνο, είναι σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίππης κάθε χρόνο.

2) Τηρείτε τα μέτρα καλής υγειηνής. Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, αποφεύγουμε επαφή με άλλους άρρωστους φίλους, συγγενείς κλπ και παραμένουμε περιορισμένοι σπίτι όσο γίνεται ειδικά σε περιόδους έξαρσης της γρίππης.

3) Άσκηση. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι άτομα που αθλούνται τακτικά, έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και νοσούν δυσκολότερα σε σχέση με άτομα που έχουν καθιστική ζωή. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία προτίνει 5 φορές την εβδομάδα περπάτημα μισής ώρας κάθε φορά για καλύτερα αποτελέσματα.

4) Ξεκούραση. Μειώνοντας το στρες στη ζωή μας και αυξάνοντας τις ώρες ύπνου, βελτιώνουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Ιδανικά, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7 με 8 ώρες ύπνου το 24ωρο.

5) Διακοπή καπνίσματος και αποφυγή παθητικού καπνίσματος. Σημαντικός παράγοντας το κάπνισμα τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, το οποίο μας προδιαθέτει σε διάφορες ασθένειες, ανάμεσα στις οποίες και η σοβαρή πνευμονία λόγω γρίππης.